SVJETSKI DAN FOTOGRAFIJE

Fotografski natječaj povodom Svjetskoga dana fotografije

ROĐENDAN FOTOGRAFIJE

SVJETSKI DAN FOTOGRAFIJE

Da, sada već te davne 1839. godine, 9. siječnja,  Daguerre /Louis-Jacques-Mandé Daguerre/ je napisao  molbu tadašnjoj Francuskoj akademiji znanosti i umjetnosti da mu priznaju izum fotografije, tj. dagerotipije.

Članovi akademije, te mudre i pametne glave, proučavali su taj zahtjev skoro osam mjeseci tako da su pozvale g. Daguerra tek 19. kolovoza da im objasni to novo čudo koje svijet ne poznaje, a on tvrdi da može biti od velike koristi. Pametni i poduzetni Daguerre toga je vrućeg 19. kolovoza poveo sa sobom prijatelja Aragoa /Dominique François Arago/, vrlo uvaženoga fizičara toga doba i aktivnoga političara tadašnje Francuske. Arago je bio sjajan govornik pa su ga ti najviši autoriteti i intelektualci Francuske netremice slušali dok je vrlo strastveno objašnjavao novi Daguerrov izum. Da bi objasnio koliko je to jednostavan postupak, a djelotvoran i pristupačan, rekao je i ovo:

„… dagerotipija ne zahtijeva nikakvo znanje crtanja i ne zavisi ni od kakve manualne vještine. Svatko može uspjeti s istom izvjesnošću, i to isto tako dobro kao autor pronalaska.“

Ove Aragove riječi izrečene prije 180 godina danas zvuče proročki s obzirom na sveprisutnu i svemoćnu digitalnu tehnologiju.

Oduševljeni i omamljeni Aragoovim obrazloženjem toga 19. kolovoza 1839. godine članovi su Akademije preporučili Francuskoj vladi da otkupi izum. I doista,  Vlada je otkupila na način da je Daguerreu dala doživotnu mirovinu, a  izum,  tj. sva znanja kako se pravi dagerotipija objavila je i dala javnosti na upotrebu. Zato se ovaj datum obilježava kao datum rođenja fotografije, tj. Svjetski dan fotografije.

U spomen ovim velikim ljudima i ovom datumu raspisujemo natječaj za najkreativniju fotografiju koju treba snimiti isključivo  19. 8. 2019.

Fotografski natječaj povodom Svjetskog dana fotografije

ROĐENDAN FOTOGRAFIJE

Borislav Božić, prof.


Povodom obilježavanja Svjetskog dana fotografije ŠKOLA FOTOGRAFIJE RIJEKA organizira radionicu analogne fotografije pod nazivom Smenografija. Više o radionici piše ovdje


PRAVILA NATJEČAJA

 1. Na natječaju mogu sudjelovati sve punoljetne osobe.
 2. Tema je slobodna.
 3. Isključivo se primaju fotografije snimljene u ponedjeljak, 19. 8. 2019. na sam rođendan fotografije
 4. Sudionik natječaja ROĐENDAN FOTOGRAFIJE, ispunjavanjem i slanjem prijavnice potvrđuje  da će poslati autentične snimljene fotografije te preuzima odgovornost za sadržaj prijavljenih fotografija.
 5. Svaki autor može prijaviti najviše šest fotografija.
 6. Može se snimati digitalno, analogno, fotoaparatom, mobitelom, camerom obscurom. Nije važno čime se snima,  bitan je kreativni status fotografije.  
 7. Fotografije se isključivo šalju u digitalnom  obliku na e-mail: skolafotografijerijeka@gmail.com 
 8. Krajnji rok slanja fotografija je srijeda, 21. 8. 2019.
 9. Obrada fotografije u programima za uređivanje fotografije dopuštena je do mjere koja ne narušava i ne mijenja osnovni smisao snimljenoga sadržaja.
 10. Dopušteni nastavci datoteka: jpg, jpeg; dopuštena pojedinačna veličina datoteke je najviše 4 MB.
 11. Datoteke fotografija trebaju biti potpisane:  redni broj, ime i prezime autora i naziv fotografije npr.:  1_Marko_Markovic_Uspavana planina
 12. Žiri –  imena članova međunarodnoga žirija bit će objavljena nakon zatvaranja natječaja.
 13. Žiri će pregledati sve pristigle fotografije i odabrati najbolje za izložbu.
 14. Izložba će biti postavljena u izložbeno prostoru Narodne čitaonice, Korzo 24 i  na www.skolafotografijerijeka.com
 15. Organizator će izraditi katalog u tiskanom obliku i dostaviti ga svim sudionicima natječaja na adresu navedenu u prijavnici
 16. Za sudjelovanje na ovom natječaju plaća se kotizacija od 50 kn za troškove tiskanja i opremanja odabranih fotografija za izložbu te izradu kataloga u tiskanom obliku. Uplata se vrši na račun Ateljea Yellow time: Erste banka, IBAN  HR8624020061100904248, za uplate iz inostranstva SWIFT code  ESBCHR 22  /u rubriku Opis plaćanja treba upisati Rođendan fotografije,  u rubriku Model treba upisati 00, a u rubriku Poziv na broj treba upisati svoj OIB/. Nepotpune i neuredne prijave organizator neće razmatrati
 17. Nagrade:
 18. Prva nagrada: Pismeno priznanje na ime autora da je najbolji autor na natječaju i knjigu o fotografiji ili iz područja likovne umjetnosti.
 19. Sljedeća dva najbolja autora dobivaju pismenu pohvalu i knjigu o fotografiji ili knjigu iz područja likovne umjetnosti.
 20. Autor pobjednička fotografija na facebooku također dobiva priznanje kao pobjednik publike
 21. Žiri će od odabranih fotografija izdvojiti najbolju koja će ponijeti titulu najbolje rođendanske fotografije  i još dvije za pohvalu. 
 22. Aktivisti na Facebooku moći će glasati za najbolju fotografiju natječaja i odabrana fotografija ponijeti će titulu pobjednica publike.

Sretno sudjelovanje!

Komentari su zatvoreni.